top of page
  • Andrea Jelínková

VLIV STŘEVNÍHO MIKROBIOMU NA NAŠI HMOTNOST

V minulém článku jsem psala o tom, co je to mikrobiom a proč stojí za to se o něj starat. Dneska se pojďme podívat, jak střevní mikrobiom ovlivňuje naši hmotnost.


ZAČNĚME U CHUTÍ

Znáte ten pocit, kdy vás honí mlsná? To, že byste si dali zeleninu vás ani nenapadne, zato čokoládu, dortík nebo klobásku ne a ne dostat z hlavy. Může za tím být špatné složení mikrobiomu.


Bakterie jsou v tomhle tak trochu jako lidi. Někdo je vegetarián, jiný masožravec. I různým typům bakterií chutná různá „strava“ - některé rády cukry, jiné vlákninu a další maso. A protože je mikrobiom propojený s mozkem, dokáže pomocí specifických molekul vyvolat nervové vzruchy a „říct“ našemu mozku, že máme chuť právě třeba na tu čokoládu. A když nemáme dost silnou vůli…


SLOŽENÍ HRAJE DŮLEŽITOU ROLI

Za vším stojí hlavně zástupci kmenů bakterií Bacteroidetes a Firmicutes. Ty jsou v našem zažívacím ústrojí dominantní, tvoří až 90 % všech bakterií. Zatímco u štíhlých lidí jsou víc zastoupeny bakterie kmenu Bacteroidetes, u lidí s nadváhou či obezitou se ve větší míře nachází kmen Firmicutes. A právě tyhle Firmicutes bakterie dokáží z potravy vstřebat víc energie a následně do našeho střeva vyloučit víc na energii bohatých látek. Pokud tuto energii nevyužijeme, tělo ji uloží ve formě tukových zásob. Zjednodušeně řečeno, některé bakterie mohou zvyšovat náš energetický příjem. A i když nejde o nijak velké množství, díky tomu, že se tak děje každý den, může to naši hmotnost znatelně ovlivnit.


To, že střevní mikrobiom dokáže sám o sobě zapříčinit přibývání na váze dokazuje pokus na štíhlých a zdravých myších. Těm byl do střev transplantován mikrobiom obézních myší. A tyhle původně štíhlé myši s novým „obézním“ mikrobiomem začaly najednou nabírat na hmotnosti. A to i přesto, že nedošlo k žádné změně v jejich stravě a pohybu.


Máte pocit, že to může být váš případ? Zajímá vás, kolik máte „tlustých“ bakterií a kolik těch „štíhlých“? Nechte si udělat analýzu střevního mikrobiomu. Stačí zavolat a přijít k nám. Vše Vám rádi vysvětlíme. 🙂


Líbil se vám článek? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂

Zdroj: Zdravá střeva, Justin a Erica Sonnenburgovi

Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku

bottom of page