top of page
  • Andrea Jelínková

ACH TEN CUKR...

„Kazí se po něm zuby a tloustne se,“ říkali mi doma i ve škole. Pak dodali, že když si pořádně vyčistím zuby a budu sportovat, bude všechno v pořádku. A já sladké milovala od mala. Buchty, zákusky, bonbónky, čokoládičky – to bylo prostě moje. Řídila jsem se radami dospělých, pečlivě si 2 x denně čistila zuby a sportovala jsem. Když jsem přijela k babičce, bylo vždycky napečeno a babička říkala: „Jen si dej, Andrejko, ty můžeš, ty to vyskáčeš. Vždyť jsi jako lunt. Potřebovala by ses trošku spravit.“ A já jedla a jedla a jedla…


A jedla bych i dneska. Chuť by byla, ale rozum říká NE! Protože dneska už vím, že cukr jen tak nevysportuju. A taky vím, že kromě toho, že se po cukru tloustne, způsobuje i spoustu dalších problémů a chronických nemocí. Ale proč? Pokusím se to hodně zjednodušit.


Sacharóza neboli stolní cukr (kostky, krupice, moučka, prostě to, čím si sladíme kávu nebo co přidáváme do těsta) – je disacharid, který se skládá z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Glukózu používají naše buňky jako energii a dostává se do nich pomocí hormonu inzulinu. Přebytečnou glukózu, kterou buňky nespotřebují, uloží inzulin na horší časy jako tělesný tuk.


Když jídlo obsahuje hodně cukrů, přestanou buňky reagovat na inzulin tak, jak by správně měly. Tento problém je známý jako inzulinová rezistence. Zvýší se hladina inzulinu, hladina cukru v krvi, tělo nabírá tuk, vytváří zánět. To vede k předčasnému stárnutí a ke všem nemocem, které z něj vyplývají, jako například k cukrovce 2. typu, infarktu, demencinebo rakovině.


A ještě je tu fruktóza. Mimochodem dodává cukru sladkost. Na rozdíl od glukózy ale nezvedá hladinu inzulinu, což se může zdát na první pohled jako výhoda. Jenže… fruktóza je zpracovávaná v játrech a většina se tady přemění na viscerální (útrobní/orgánový) tuk. Játra tukovatí, začnou být vůči inzulinu rezistentní, to opět vede k inzulinové rezistenci a zároveň stoupá hladina lipidů v krvi, což je jeden z rizikových faktorů srdečních onemocnění.


V roce 2015 jsme v Čechách snědli průměrně 33,6 kg cukru* na osobu ročně, to je 92 g cukru na osobu a den. Mimochodem světová zdravotnická organizace doporučuje přijímat maximálně 25 g cukru na osobu a den!


Vědci zjistili (dokážou toho zjistit fakt hodně ), že naši prapředci v době kamenné snědli 12 lžiček cukru ZA ROK, což je asi 60 g. 60 g versus 33 600 g!


Naše těla nejsou pro takové množství cukru přizpůsobena a to je ten problém. Většina lidí uvolňuje dnes dvojnásobné množství inzulinu oproti tomu, kolik jsme ho v reakci na stejné množství glukózy uvolňovali před třiceti lety. Už vidíte, kde je zakopaný pes?


Přestali jste sladit, pít sladké limonády a máte pocit, že se vás cukr netýká? Pokud jíte průmyslově zpracované potraviny, váš příjem cukru může být víc než vysoký. Takové potraviny jsou ho totiž plné. A to nejen ty sladké, ve kterých bychom to čekali, jako jsou limonády, džusy, sušenky, sladké pečivo, zmrzliny, čokolády, pribináčky, snídaňové cereálie…, ale i ty „slané“, ve kterých by nás to asi ani nenapadlo, jako slané oříšky, chipsy, slané krekry, pečivo, ale také třeba vepřové maso, dochucovací omáčky nebo kořenící přípravky. A pod jakými dalšími názvy najdete cukr v potravinách? Dextróza, fruktóza, glukóza, maltodextrin, všechny druhy sirupů (glukózový, glukózo-fruktózový, sacharózový, kukuřičný, škrobový, rýžový), ječmenný/pšeničný slad, melasa, med.

Je sice pravda, že „některé varianty cukrů” jako třeba med nebo melasa obsahují i mikroživiny (např. vápník, hořčík, draslík, zinek), ale to neznamená, že je to zdravá potravina, kterou bychom mohli nekontrolovaně jíst.


Co k tomu dodat? Cukr k životu nepotřebujeme a pro naše zdraví je dobré ho co nejvíc omezovat. Tipy, jak na to, si můžete přečíst v článku Jak jsem skoncovala s bílým cukrem. A určitě vám doporučuju přestat nakupovat průmyslově zpracované potraviny a místo toho začít vařit ze skutečně přirozených surovin.

Možná se ještě ptáte, co ovoce? Malé množství cukru v ovoci neškodí (ovoce mimochodem obsahuje vlákninu a vodu – ty zpomalují vstřebávání cukru). Ale nepřehánějte to s ním, 1–2 kousky denně je dostačující. A určitě je lepší jíst ovoce sezónní.


Potřebujete pomoct v orientaci a ve snížení cukru ve vašem jídelníčku? Zavolejte, rádi vám pomůžeme. 🙂


Líbil se vám článek? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂


Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku

bottom of page