top of page
  • Andrea Jelínková

VÝVAR - TEKUTÉ ZLATO

Všechny své klienty se snažím naučit připravovat si vlastní vývar. Mít doma neustále vývar se hodí vždycky. Je plný minerálů, bílkovin a tuků v lehce stravitelné formě. Navíc obsahuje želatinu, která je velmi prospěšná pro náš zažívací systém, podporuje trávení a pozitivně ovlivňuje kyselost žaludku. Dále obsahuje kolagen, bílkovinu důležitou nejen pro zdraví našich kloubů, kůže, vlasů a zubů, ale také pomáhá hojit střeva. V neposlední řadě vývar podporuje náš imunitní systém a odedávna se používá jako lék při nachlazení a jiných nemocech.

Vývar připravíme z masa, kostí, kořenové zeleniny. Můžeme přidat cibuli, stroužek česneku a kousek zázvoru. A samozřejmě bylinky a koření. Je vhodné do vývaru přidat lžíci kvalitního jablečného octa. Maso používáme i s kůží, vaříme kuřecí stehna, ale i celé kuře, hovězí žebra atd. Lze použít i celou rybu. Kosti můžeme použít morkové, žebra, kuřecí skelet, krky nebo kostru ryby či rybí hlavy. Lze použít i kosti z pečeného kuřete, kachny či jiného masa.


Použijete-li na vývar maso, které následně chcete jíst, vařte ho 45 minut až 2 hodiny. Po delším vaření maso ztrácí chuť. Naopak vývar z kostí můžete vařit 3 hodiny a nebo ho nechat táhnout až 72 hodin. Několik hodin tažený vývar bude mít mnohem výraznější chuť a bude obsahovat více minerálů, zároveň ale bude obsahovat i větší množství histaminu. Z toho důvodu může být hůře tolerovatelný pro ty, kteří trpí zažívacími problémy a alergiky.


Hotový vývar sceďte, maso oberte a snězte, zeleninu vyhoďte. Vývar můžete skladovat v lednici po dobu maximálně 7 dní. Můžete ho i zamrazit.


Vývar zlepší nutričí hodnotu každého jídla do kterého je přidán. Používejte ho při vaření polévek a omáček, ale i při vaření rýže či jiné přílohy, která nasákne tekutinu, ve které se vaří. Vývar používejte i jako nápoj a to nejen při nachlazení či jiné nemoci a rekonvalescenci, ale třeba i po sportu. A pokud se chystáte do porodnice, nejdříve si do mrazáku připravte pořádné zásoby vývaru. Uvidíte, jak se vám po porodu bude hodit a jak vám bude dělat dobře. 🙂🤱🏻


Nemáte-li maso a kosti, připravte si alespoň zeleninový vývar. Do vody dejte zeleninu, bylinky, koření, bobkový list, kousek řasy kombu a vařte nejméně půl hodiny. Vyvařenou zeleninu pak vyhoďte. Vývar opět použijte do polévek.


Než vyrazíte do kuchyně vařit vývar, nasdílejte článek se svými přáteli. 🙂

Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku

bottom of page