top of page
  • Andrea Jelínková

MOTIVACE K HUBNUTÍ

ANEB JAKÉ JE VAŠE PROČ?


Chcete zhubnout. Ale chcete to opravdu? Spousta lidí o hubnutí hodně mluví, ale ve skutečnosti zhubnout zas tak moc nechtějí. Abyste zhubli, je třeba začít „něco“ dělat. Je potřebujete změnit své návyky a naučit se nové dovednosti. A to není úplně jednoduché.


K tomu, abyste se odhodlali pustit se do změn, které vás postupně dovedou k vaší vysněné váze, potřebujete dostatek správné motivace. Pokud ji nemáte, nemůže se vám to podařit.


To je důvod, proč se v první řadě zajímám o motivaci svých budoucích klientů. Bez dostatečné motivace nebudou výsledky naší spolupráci uspokojivé ani pro jednu stranu.


Teorie říká, že aby vás motivace dovedla k vašim cílům, musí vycházet z vás, musí jít o vaše přání, o tzv. vnitřní motivaci. Prostě, že chcete hubnout kvůli sobě. Naopak vnější motivace, tedy to že chcete hubnout kvůli někomu, někdo to po vás chce, že vás k vytouženému cíli nepřivedou. S tímhle tvrzením až tak úplně nesouhlasím. Praxe a mí klienti potvrzují, že pokud je jejich motivace opravdu silná, funguje. A je úplně jedno, jestli je vnitřní nebo vnější.


A s jakými motivacemi se potkávám? Možná najdete i tu svou, možná se necháte inspirovat a uvědomíte se, že ten konkrétní důvod je dost důležitý i pro vás.


MOTIVACE Č. 1 Chci se líbit sama sobě, v šatníku na mě čeká spousta hezkého oblečení, ráda bych se na koupališti svlékla do plavek...

Tohle je velmi častá motivace. A pokud je opravdu velká, funguje skvěle. Jaká je radost, když se klientky, ale i klienti vejdou do svého krásného oblečení, na které se dlouho ve svých skříních jen dívali. A co teprve, když si užijou chvíle u vody se svými dětmi nebo partnerem.


MOTIVACE Č. 2

Chci se cítit lépe, nezadýchávat se při chůzi do schodů, zavázat si pohodlně tkaničky, bez problémů si obléct ponožky, stačit svým dětem při hře...

Jde vlastně o zdravotní motivaci. Míří do fyzičky. Když se zbavíte pár kil, výše uvedené se rozhodně zlepší.


MOTIVACE Č. 3

Jsem zdravý a chci, aby to tak zůstalo kvůli sobě a své rodině, chci vidět vyrůstat své děti, chci tu být pro své děti dostatečně dlouho, užít si vnoučata...

Tohle je moje motivace. Mám 2 malé děti. Vidět je vyrůstat, přivést je k dospělosti a pak tu pro ně být dostatečně dlouho, být zdravá a aktivní…. Tahle motivace je tak silná, že mě velmi snadno drží na mé cestě a pomáhá mi při rozhodování, když přijdou slabší chvíle… (A mezi námi, ty přijdou vždycky!)


MOTIVACE Č. 4

Chci zlepšit své zdraví, snížit hladinu cholesterolu, zbavit se léků na krevní tlak, snížit medikaci při diabetu, ulevit bolestem kloubů...

Motivace, která hory přenáší. Když se klienti cítí lépe, chválí je lékař, postupně se zbavují léků a zároveň se jim snižuje váha... jejich motivace a odhodlání je den ode dne silnější.


MOTIVACE Č. 5

Musím, protože...

Tohle je ten bod, týkající se vnější motivace. Ne, opravdu ke mě nechodí ženy, protože by to po nich chtěl jejich partner. Tedy samozřejmě, že zmíní, že když zhubnou, budou se svému muži líbit víc. Ale v těchto případech je hlavní motivace někde mezi body 1 - 4.


Příklad vnější motivace, která u klientů funguje naprosto skvěle, je nařízení jejich ošetřujícího lékaře. Mám několik klientů, kteří přišli, protože jim to doktor nakázal. Většinou tomu předcházelo několik kontrol, kdy jim lékař doporučoval zhubnout. Nejen, že se hubnutí nekonalo, ale většinou jejich váha ještě rostla. A pak přišla kontrola, kdy se jich doktor naštval, zvýšil na ně hlas a řekl, že jestli do příště nezhubnou, ať si ho nepřejou. Strach z takového doktora musí být obrovský. U klientů funguje.


A funguje i varianta, kdy se klient na doktora naštve. To se stane většinou v momentě, kdy nad ním doktor tzv. zlomí hůl. Kdy řekne, že to s ním stojí za prd, že je to marný… to naštvání, že jim ukážou, že zlepší svou váhu nebo své krevní výsledky… to funguje taky skvěle.


Kde je silná motivace, tam jsou výsledky

A víte, co je nejlepší? Když má klient dostatečnou motivaci a pustí se do práce, velmi záhy zjistí, že se začíná cítit jinak, lépe, lehčí, má víc energie, má lepší náladu, pohyb ho baví… klienti tuto první změnu popisují nejrůznějšími slovy. V každém případě si uvědomí, že chtějí pokračovat. A v tu chvíli se učí nové dovednosti a mění své návyky mnohem snadněji.


Máte svou motivaci? Skvělé. Zatím ji hledáte? Přijďte k nám, třeba se nám ji podaří najít společně. Stačí zvednout telefon, zavolat na číslo 602 486 477 a domluvit si termín návštěvy.


Líbí se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli. 😀


Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku

bottom of page