top of page
  • Andrea Jelínková

DAL MAKHANI

Asi nejoblíbenější indické luštěninové jídlo mého muže. Nejen že je velmi chutný, ale i zdravý. Díky luštěninám obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů B, minerálů a samozřejmě bílkovin. A s chutí si ho můžete dopřát, i když chcete hubnout.


Z níže uvedeného množství uvaříte opravdu pořádný „kotel“ jídla. My máme doma luštěniny velmi rádi a jíme je několikrát týdně. Pokud by vám zbylo, můžete uvařený dal zamrazit.


Budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 velká cibule nakrájená najemno

  • 3 stroužky česneku, prolisované

  • 1 lžíce čerstvého zázvoru nakrájeného najemno

  • 1 paprička jalapeňo (vzhledem k malým dětem ji nedáváme)

  • 1 a 1/2 lžičky koření Garam masala

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 1/2 lžičky drceného koriandru

  • sůl (1 vrchovatá lžička na vaření luštěnin, 1 lžička spolu s kořením, 1 lžička na dochucení)

  • čerstvě mletý pepř

  • 1 konzerva rajčat, jemně krájená Mutti Solo Pomodoro Polpa

  • 1 hrneček černé čočky Beluga

  • 1 hrneček bílých fazolí

  • 3 šálky vody (kolik šálků luštěnin, tolik šálků vody)

  • 1 bobkový list

  • 1 lžíce limetové/citronové šťávy

Jak na to:

  • Večer namočte luštěniny do dostatečného množství vody. Ráno vodu slijte, na luštěniny nalijte novou a vařte v osolené vodě. Čočku uvaříte za cca 15 minut, fazole potřebují i 2 hodiny. Na začátku vaření posbírejte tvořící se pěnu. Po uvaření slijte veškerou vodu, ve které se luštěniny vařily.

  • Ve woku restujte cca 4-6 minut na oleji cibulku, česnek, zázvor, případně jalapeňo.

  • Následně přidejte koření Garam masala, kmín, koriandr a sůl a restujte další 1 minutu.

  • Další minutu pak restujte přidaná rajčata.

  • Nyní je čas přidat uvařenou čočku a fazole, přilijte vodu a přidejte bobkový list. Směs přiveďte k varu a nechte chvilku provařit, aby se spojily všechny chutě.

  • Bobkový list vyndejte, odeberte 2 šálky směsi, rozmixujte je a zase je vraťte ke směsi do woku. Promíchejte.

  • Přilijte šťávu z citrónu, případně dochuťte solí a pepřem.

  • Na talíři dal posypte koriandrem. Podávejte s rýží basmati nebo naanem.

Tip: Do směsi můžete na konci vaření vmíchat kokosové mléko.


Líbí se vám recept. Budeme rádi za lajk a sdílení. 🙂

Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku

bottom of page