top of page
  • Andrea Jelínková

ŠOULET ANEB HRÁCH A KROUPY

Šoulet je dle wikipedie židovské jídlo, které se připravuje z luštěnin (hrách, fazole, cizrna) a lze k nim přidat i kroupy. Když trochu zaguglíte, zjistíte, že šoulet má velmi mnoho variant. Já znám šoulet jako synonymum pro jídlo z hrachu a krup.

Potřebujete:

  • 300 g hrachu

  • lžíci bio sádla nejlépe doma škvařeného

  • 2 cibule nadrobno nakrájené

  • 4 velké stroužky česneku

  • velkou špetku mletého zázvoru

  • sůl, pepř

Jak na to:

  • Jako u všech luštěnin hrách večer namočte. Namočte i kroupy. Každé zvlášť do samostatného hrnce.

  • Druhý den je sceďte, propláchněte a uvařte každé zvlášť v nové osolené vodě do měkka.

  • Vymažte pekáček sádlem a zapněte troubu na 160 °C.

  • Na lžíci sádla orestujte cibulku do zlatova. Ke konci restování přidejte prolisovaný česnek.

  • Vsypte scezený hrách i kroupy, ochuťte mletým zázvorem, pepřem a pořádně promíchejte.

  • Směs přendejte do pekáčku a zapečte v troubě cca 15 minut.

  • Podávejte se salátem nebo nakládanou zeleninou.

TIP:

  • Hrách i kroupy si můžete uvařit i předem. V lednici vám vydrží cca 3-4 dny. V tom případě šoulet rychle připravíte jako teplou večeři pro celou rodinu.

Líbí se vám recept? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂

Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku

bottom of page