top of page
  • Andrea Jelínková

TUKY – NEPŘÁTELÉ, NEBO SPOJENCI?

Dneska se mi dostal do rukou článek o tucích. Musím uznat, že byl čtivě napsaný. Obsahoval nějaké správné informace a pak taky několik mýtů, které jsou dnes už vyvrácené. Znovu se mi potvrdilo, že u nás pořád ještě předáváme zastaralé zkušenosti a doporučení…

Po celá desetiletí nám vtloukali do hlavy, že tuk je zlo. Odborníci nám doporučovali, ať jíme nízkotučné potraviny a tukům se vyhýbáme obloukem. Že jsme kvůli tuku tlustí, že zvyšuje cholesterol, přispívá k onemocnění srdce atd. Je ale opravdu tak špatný? Existují vůbec nějaké klady tohoto dlouholetého nepřítele a „zabijáka“?

Víte, že tuk je pro náš život nezbytný a bez něj bychom zemřeli? Je totiž jedním z nejdůležitějších stavebních kamenů našeho těla. Tuk je stavební látkou každé buňky, mnoha hormonů a dalších látek, které nás udržují naživu. Obaluje a chrání každý orgán, zabraňuje úniku tepla a umožňuje vstřebávání vitamínů. Je zdrojem živin pro centrální nervovou soustavu, pro mozek a také pro srdce.


Výzkumy z posledních let jasně dokazují prospěšnost tuků a přední odborníci na výživu to potvrzují.

  • Dobré tuky LÉČÍ. Dnes je zdokumentovaná spousta případů, které potvrzují, že dobré tuky pomáhají léčit. Pokud byste se chtěli inspirovat, mrkněte na odkaz v AJ zde. Také Dr. Mark Hyman uvádí, že má mnoho diabetických pacientů, jejichž zdravotní stav se zlepšil, když jim „naordinoval“ zdravý tuk. Je to už pár let, co byl popsaný i případ z České republiky.

  • Náš MOZEK tvoří z 60 procent tuk. Věděli jste to? Tak až budete příště nad něčím přemýšlet, nezapomeňte svému tuku poděkovat. Mozek selektivně vybírá omega-3 mastné kyseliny DHA, které potřebuje k tomu, aby vyvolal komunikaci mezi buňkami. Když si dáte každý den makrelu, bude se vám líp učit, zlepší se vaše paměť a budete šťastnější. Naopak nedostatek omega-3 mastných kyselin spojují studie s depresí, úzkostí, bipolární poruchou a schizofrenií.

  • Omega-3 PROSPÍVAJÍ každému a nachází se zejména v tučných rybách, mořských plodech a rybím oleji. Naše tělo si je neumí vyrobit, a proto je musí přijímat z jídla. A proč jsou tak skvělé? Kromě přínosů pro náš mozek byl prokázán jejich pozitivní účinek při léčbě deprese, steatózy (ztučnění) jater, snížení hladiny triglyceridů v krvi, prevenci astmatu a dalších nemocí. (Jestli máte rádi výzkumy a fakta, další informace o pozitivních účincích najdete v odkazech zde 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). Bohužel nemáme v naší běžné stravě dostatek těchto správných tuků. Nenašla jsem sice konkrétní informace o ČR, ale myslím si, že na tom budeme podobně jako v USA.

  • Nasycený tuk není NEPŘÍTEL. American Journal of Clinical Nutrition zveřejnil přehled několika výzkumů týkajících se nasycených tuků a nenalezl žádnou spojitost mezi nasyceným tukem a srdečními chorobami. I tady platí, že klíčem je kvalita. Tuky, které obsahuje slanina z fast-foodu, budou mít zcela jiný účinek než nasycený tuk v kvalitním bio kokosovém oleji.

  • Některé tuky jsou NEZDRAVÉ. Mezi ně patří transmastné kyseliny a zánětlivé rostlinné oleje. Podíl těchto tuků v naší stravě je poměrně vysoký. Tyhle tuky přispívají nejen k obezitě, ale také k zánětu, který hraje roli téměř ve všech chronických onemocněních. Trans-tuky zvyšují hladinu špatného (LDL) cholesterolu a snižují hladinu dobrého (HDL) cholesterolu, zvyšují riziko vzniku srdečních onemocnění a mrtvice. To je také spojeno s vyšším rizikem vzniku diabetu 2. typu. Transmastné kyseliny (trans-tuky, ztužené či částečně ztužené tuky) se nachází v mnoha průmyslově vyráběných potravinách včetně sušenek, müsli tyčinek (hlavně těch s polevou), trvanlivém sladkém pečivu, mražených pokrmech, polotovarech, dále pak v chipsech nebo hranolkách a ve fast-foodových jídlech. Tak tyhle prosím NEJÍST!

Zajímá vás, jak jste na tom?

Čím víc kvalitního tuku máte, tím lépe vaše tělo funguje. V opačném případě vysílá tyto varovné signály:

  • suchá, svědivá, změkčující nebo odlupující se pokožka

  • měkké, prasklé nebo křehké nehty

  • tvrdý ušní maz

  • drobné hrbolky na zadní straně vašich paží nebo trupu

  • ztuhlé klouby (zdroj: http://drhyman.com)

Jak jsem na tom já?

Dřív jsem se tuku vyhýbala jako čert kříži. A dneska jím „správné tuky“ s úplně každým jídlem, jedno jestli jde o snídani, oběd, svačinu nebo večeři. Nejradši používám:

  • Extra panenský olivový olej (velká studie ukázala, že ti, kteří konzumovali 1 litr týdně, snížili infarkt o 30 procent) – používám ho do salátů nebo ho přilívám do jídel po uvaření, stejně jako to dělá třeba Jamie Oliver.

  • Kokosový olej – používám ho při vaření, hlavně pod restování zeleniny nebo masa.

  • Ořechy – vlašské ořechy, mandle, pekanové ořechy, makadamové ořechy (jiná studie ukázala, že hrstka ořechů denně snížila smrt ze všech příčin o 20 procent) – dávám si je ráno do jogurtu nebo do kaše, odpoledne ke svačině a večer do salátu.

  • Semena – len, dýně, sezam, chia, konopí, slunečnice – stejně jako ořechy si je dávám k snídani do jogurtu nebo kaše, do koktejlů a do salátů.

  • Ryby – sardinky, makrely, losos, pstruh – skvělý oběd nebo večeře, na rybičkovou pomazánku nedám dopustit.

  • Živočišné tuky z volně se pasoucích zvířat, ideálně pak z bio chovů – vejce i maso jíme pouze bio.

  • Avokádo – dávám si ho k vajíčkům, do salátů a do pomazánek.

Tak co, už máte jasno, jestli mají tuky aspoň nějaké klady? ANO! „Správné tuky“ vám pomůžou být zdraví a štíhlí. Stimulují spalování tuků, redukují hlad, optimalizují váš cholesterolový profil, mohou zvrátit diabetes 2. typu a snižují riziko srdečních onemocnění, rakoviny i demence. A ještě vám zlepší náladu, kůži, vlasy a nehty. Tak to je nečekaně hodně kladů, co myslíte?


Moje rada jednoznačně zní: „Nebojte se dobrých tuků a staňte se přáteli…“

A s vašimi přáteli zase sdílejte článek na Facebooku, ať se taky můžou sblížit. .

Aha, říkáte si, a z čeho se teda tloustne? Co ty zdravotní problémy způsobuje? Je to CUKR! Ale o tom zas někdy jindy…


Líbil se vám článek? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂


Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku

bottom of page