top of page
  • Andrea Jelínková

PROČ MÁM HUBNOUT?

Důvody, proč začít hubnout, jsou velmi odlišné. Někdo hubne, protože ho kilogramy navíc omezují v pohybu, jiný aby se líbil sám sobě nebo svému partnerovi, někdo protože se stydí… mezi časté důvody pak patří zdravotní stav. Bohužel pro většinu lidí jsou zdravotní důvody až tím posledním, co je k rozhodnutí přiměje. Naopak, mnoho lidí říká, že dokud se cítí dobře, není jejich hmotnost žádný problém. Možná mají pravdu, možná ne.

Pojďme se podívat, jak svou váhu vnímat, co stojí za přebytečnými kilogramy a proč se jich zbavit dřív, než se zdravotní stav zhorší.


Systém, ve kterém jsme vyrostli, nás naučil vnímat svou hmotnost jako jedno číslo, které se ukáže, když si na váhu stoupneme. A naším cílem většinou je, aby toto číslo bylo co nejnižší. Jenže tohle „číslo“ samo o sobě nic nevypovídá. Mnohem důležitější je vědět, z čeho se naše tělo skládá.


Co všechno se skrývá za číslem, které ukáže váha

  • Kosti - Čím „těžší“ kosti máme, tím lépe.

  • Svaly - I pro svaly platí, že čím je jich víc, tím lépe. Když si vybudujete dostatek kostí a svalů, zajistíte si větší spalování energie namísto jejího ukládání. A to vede ke zlepšení zdraví bez ohledu na hmotnost. Pamatujte si, že svaly jsou pro vás dobré.

  • Podkožní (subkutánní) tuk - Podkožní tuk tvoří zhruba 80 % našich tukových zásob. Chrání nás před chladem, před poškozením těla při pádu, slouží jako zásobárna vitamínů a energie na horší časy či pro naše potomky (příprava na těhotenství, těhotenství, kojení). Tento tuk se (až na výjimky) jen velmi málo podepisuje na našem zdravotním stavu. Vnímáme jej převážně jako estetický problém.

  • Viscerální (břišní/útrobní) tuk - Je tuk na místech, kde nemá co dělat. Najdete ho uvnitř našeho břicha a orgánů (např. jater a svalů). Tvoří asi 20 % našeho celkového tělesného tuku (a asi 4-6 % naší celkové tělesné hmotnosti). Viscerální tuk je středobodem, kolem kterého se točí naše zdraví. Je metabolicky aktivní, podporuje zánětlivé procesy v těle, způsobuje inzulinovou rezistenci, což dále podporuje vznik diabetu, rakoviny, kardiovaskulárncíh chorob, demence a stárnutí. Orgány, které se „topí“ v tuku, jsou hůře prokrvovány, vyživovány a deformovány, tedy jejich funkce postupně selhávají.

Jak vidíte, stoupnout si na váhu je vhodné leda tak k určení, do které zápasnické váhové kategorie spadáte. Nic vám však neřekne o tom, jak zdraví jste nebo jestli vám hrozí riziko metabolických poruch anebo úmrtí.


Statistika říká, že i když zhubneme pouhých 5 % své hmotnosti, může to znamenat rozdíl až patnáct let života. Na složení těla a množství tuku opravdu záleží. Znamená to umřít po padesátce na infarkt nebo rakovinu anebo žít do osmdesáti či déle.


BMI - body mass index

Půjdete-li k lékaři, s největší pravděpodobností vám po zvážení sdělí kromě celkového hmotnosti i tzv. BMI (body mass index). Jde o číslo, které říká, jak jste na tom se svou váhou vzhledem k výšce. Jeho nedostatek spočívá v tom, že nezohledňuje složení těla.


Existuje studie, která porovnává BMI a viscerální tuk. Vyšlo v ní najevo, že až 50 % žen a 20 % mužů, kategorizovaných na zákldě BMI jako normální, jsou ve skutečnosti obézní, co se týče právě jejich viscerálního tuku. Asi i proto nazval Dr. Eric Braverman BMI „blabol-mass indexem“, protože těm, co se podle něj řídí, poskytuje falešný pocit bezpečí.


Pokud máte BMI nad 30 (a nejste právě kulturisti), je velmi pravděpodobné, že máte významné množství viscerálního tuku a nějakou míru metabolické dysfunkce. Pokud se zdá vaše BMI v pořádku, chtějte znát množství svého viscerálního tuku.


Jak můžete sami zjistit množství viscerálního tuku?

Pro jeho určení můžete použít obvod svého pasu. U žen by měl být varovným signálem obvod pasu nad 80 cm, u mužů nad 94 cm.

Napovědět může i poměr pasu vůči bokům. Větší než 0,85 u žen a 1,0 u mužů je opět varovným znamením.


Doktor Lustig dále radí, že se lze zaměřit na ztmavnutí, ztluštění a zdrsnění kůže na zadní straně krku, podpaží a kloubů na rukou, které jsou výsledkem působení nadbytku inzulínu. Nic takového bychom tedy na těle neměli mít.


Pár konstatování a čísel:

  • čím jste tlustší, tím dříve zemřete

  • lidé s BMI nad 45 přicházejí o 20 let života

  • 20 % obézní populace má normální metabolický profil

  • až 40 % lidí s normální hmotností má metabolický profil abnormální


„Vědět, jak si stojíte je klíčové, abyste mohli podniknout kroky, které vám prodlouží život. Na obezitu neumřete, umřete na jednu z nemocí, které „cestují“ společně s ní. Diabetes, vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, rakovina a demence - věci, které zabíjejí, jsou společně zabalené do jediného pojmu „metabolický syndrom“. - Robert H. Lustig, M.D., M.S.L. (Cukr náš zabiják)

Vyšší riziko bolesti hlavy

Obvod pasu vypovídá i o náchylnosti k migrénám u můži i žen do 55 let lépe než celková obezita. Studie potvrzují, že každodenní chronické bolesti hlavy jsou u obézních lidí o 28 % a u lidí s morbidní obezitou o 74 % častější než u lidí s normální hmotností. U migrény zjistili, že u lidí s nadváhou je pravděpodobnější o 40 % a u obézních dokonce o 70 %.


Horší paměť

Viscerální tuková tkáň je orgán s vysokou hormonální aktivitou, vyrábějící prozánětlivé látky. Tukové buňky vylučují enormní množství cytokinů, které spouštějí zánětlivé reakce. Zánětlivé reakce se podílejí také na degeneraci mozku. Dá se říct, že čím větší břicho, tím menší hipokampus, kde se nachází centrum paměti.


Neurobiologové zjistili, že mozek obézních lidí (s hodnotou BMI vyšší než 30) vypadá o 16 let starší než mozek jejich zdravých vrstevníků s normální tělesnou hmotností. U lidí s nadváhou (BMI 25-30) se pak mozek jevil o osm let starší.


„Každý kilogram nadváhy ubírá něco z našeho mozku. Je paradoxní, že čím jsme objemnější, tím je náš mozek menší.“ David Perlmutter (Moučný mozek)

Na co má vysoká hmotnost/viscerální tuk také vliv?

  • Zhoršuje plodnost

  • Zvyšuje riziko deprese

  • Negativně ovlivňuje sexuální život

  • Zatěžuje kloubní a pohybový aparát


Máme se snažit být co „nejhubenější“?

Studie ukazují, že v průměru se nejvyššího věku dožívají lidé s BMI od 25 do 30. Pokud vám váš lékař řekne, že shodit 5 % vaší tělesné hmotnosti pro vás bude přínosem, bude mít pravdu. Pokud jste obézní, doporučuje se shodit 7-10 % tělesné hmotnosti pro snížení rizika život ohrožujících chorob. Jen to musí být tuk. A v tom je právě ten zádrhel. Bohužel většina z nás, když se pustí do diety, zhubne trochu tuku a většinou ztratí víc svalů.


Jak se viscerálního tuku zbavit?

Někoho možná napadne, že investuje do liposukce. Tady vás musím zklamat. Liposukce je procedura, která dokáže odsát pouze podkožní tuk. S viscerálním tukem vám bohužel nepomůže.


Chcete-li se zabit nebezpečného viscerálního tuku, je třeba v první řadě upravit jídelníček. A nic nezkazíte, když přidáte pohyb a cvičení.


Pokud Vás trápí vaše váha nebo vás zajímá, kolik viscerálního tuku máte, zavolejte nebo vyplňte formulář a přijďe k nám. Složení vašeho těla dokážeme zjistit pomocí certifikovaného přístroje. A na úpravu jídelníčku jsme odborníci. 😀

Sdílejte článek se svými přáteli, ať vědí, že správné složení těla je důležité pro jejich zdraví.😀


Pro článek byly použity zdroje:

  • Moučný mozek, David Perlmutter

  • Cukr náš zabiják, Rpbert H. Lustig, M.D., M.S.L.


Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku

bottom of page