- Andrea Jelínková
OVOCNÝ KOLÁČ
Tenhle koláč pečeme u nás doma už několik let. Našim dětem běžné „suché“ buchty alá bábovka nebo perník vlastně moc nechutnají. Prostě v dezertu vyžadují a očekávají ovoce. 🙂 A tenhle patří k jejich oblíbeným. Tu lahodnou sladko-kyselou chuť dělá samozřejmě právě množství ovoce. Takže na ovoci v žádném případě nešetřete.

Na těsto potřebujete:
120 g celozrnné špaldové mouky (oblíbila jsem si Pernerku)
2 lžičky vinného kamene (kypřící prášek do pečiva) nebo 1/4 lžičky jedlé sody
30 g třtinového cukru
trošku vanilky
špetku soli
200 g bílého jogurtu
1 vejce
Dále si připravte 600 g ovoce. Já dneska použila borůvky, rybíz, muchovník a maliny. Tenhle koláč vás donutí udělat si v létě dostatečné zásoby různého ovoce do mrazáku. A když zásoby dojdou, kupte mražené ovoce v obchodu (hodí se vám i do snídaňových kaší nebo koktejlů 🙂).
Žmolenku uděláte z:
35 g změklého másla
30 g třtinového cukru
70 g ovesných vloček
špetky soli
lžičky skořice
A můžete se do toho pustit.
Připravte si ovoce.
Ze všech ingrediencí vypracujte žmolenku.
Zapněte troubu na 180°C.
Vymažte koláčovou formu. Já ji nejraději vymazávám máslem a vysypávám strouhaným kokosem.
V míse smíchejte všechny ingredience na těsto. Začněte moukou s vinným kamenem a důkladně rozmíchejte. Vmíchejte sůl, cukr a vanilku, přidejte jogurt a vajíčko a vše důkladně smíchejte.
Těsto přelijte do koláčové formy a rovnoměrně rozetřete. Na celou plochu rozložte ovoce a "posypte" žmolenkou.
Pečte cca 35 minut na 180° C.
Nechte vychladnout a podávejte. Když si k němu ušleháte 33 % šlehačku, zážitek ještě umocníte. 🙂
TIP: Pokud se stravujete bezlepkově, skvěle recept funguje i s pohankovou moukou.
Líbí se vám recept? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂