top of page
  • Andrea Jelínková

OVOCNÝ KOLÁČ

Tenhle koláč pečeme u nás doma už několik let. Našim dětem běžné „suché“ buchty alá bábovka nebo perník vlastně moc nechutnají. Prostě v dezertu vyžadují a očekávají ovoce. 🙂 A tenhle patří k jejich oblíbeným. Tu lahodnou sladko-kyselou chuť dělá samozřejmě právě množství ovoce. Takže na ovoci v žádném případě nešetřete.

Na těsto potřebujete:

  • 120 g celozrnné špaldové mouky (oblíbila jsem si Pernerku)

  • 2 lžičky vinného kamene (kypřící prášek do pečiva) nebo 1/4 lžičky jedlé sody

  • 30 g třtinového cukru

  • trošku vanilky

  • špetku soli

  • 200 g bílého jogurtu

  • 1 vejce

Dále si připravte 600 g ovoce. Já dneska použila borůvky, rybíz, muchovník a maliny. Tenhle koláč vás donutí udělat si v létě dostatečné zásoby různého ovoce do mrazáku. A když zásoby dojdou, kupte mražené ovoce v obchodu (hodí se vám i do snídaňových kaší nebo koktejlů 🙂).

Žmolenku uděláte z:

  • 35 g změklého másla

  • 30 g třtinového cukru

  • 70 g ovesných vloček

  • špetky soli

  • lžičky skořice

A můžete se do toho pustit.

  • Připravte si ovoce.

  • Ze všech ingrediencí vypracujte žmolenku.

  • Zapněte troubu na 180°C.

  • Vymažte koláčovou formu. Já ji nejraději vymazávám máslem a vysypávám strouhaným kokosem.

  • V míse smíchejte všechny ingredience na těsto. Začněte moukou s vinným kamenem a důkladně rozmíchejte. Vmíchejte sůl, cukr a vanilku, přidejte jogurt a vajíčko a vše důkladně smíchejte.

  • Těsto přelijte do koláčové formy a rovnoměrně rozetřete. Na celou plochu rozložte ovoce a "posypte" žmolenkou.

  • Pečte cca 35 minut na 180° C.

Nechte vychladnout a podávejte. Když si k němu ušleháte 33 % šlehačku, zážitek ještě umocníte. 🙂


TIP: Pokud se stravujete bezlepkově, skvěle recept funguje i s pohankovou moukou.


Líbí se vám recept? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂

Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku

bottom of page