- Andrea Jelínková
LÍVANCE S POVIDLY A TVAROHEM
O víkendu většina z nás nemusí pospíchat do práce. Sobota a neděle se tak stávají časem, kdy se u snídaně může sejít celá rodina. Zároveň přípravě snídaně můžeme věnovat trochu delší dobu přípravy.
Mezi snídaně, které si v týdnu nedopřáváme právě z důvodu času, patří i lívance. O víkendu si na nich ale velmi rádi pochutnáme. Budete-li je chystat pro 4 členou rodinu, použijte dvojnásobné množství surovin. Během 1/2 hodiny si na nich můžete všichni pochutnávat a užívat krásné a pohodové ráno.
Příprava lívanců je tak jednoduchá, že ji zvládnou i děti. Přizvěte je k přípravě a užívejte si i společně strávený čas.
Na lívance se skvěle hodí ječná mouka. Vyznačuje se vysokým obsahem vitamínu B, který je prospěšný při stresu a nedostatku energie. A narozdíl od běžně používané pšeničné mouky obsahuje málo lepku. Z důvodu snížení lepku ve stravě a z důvodu pestrosti stravy vám pro přípravu lívanců ječnou mouku vřele doporučuji.
Na lívance ze všeho nejraději používáme domácí švestková povidla. A měkký tvaroh. Na tvarohu nešetřete, zajistí, že se po snídani budete cítit příjemně a dostatečně dlouho sytí.
Na 8 lívanců potřebujete:
80 g ječné celozrnné mouky
1/4 lžičky jedlé sody
Špetka soli
Špetka skořice
4 g cukru (lžička)
160 ml mléka
1 vajíčko
Ghí na smažení
Na servírování:
Domácí švestková povidla
Tvaroh
Smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte vajíčko, přilijte mléko, metličkou důkladně promíchejte a smažte na lívanečníku potřeném rozpuštěným máslem z obou stran.
Lívanečky namažte švestkovými povidly a potřete dostatečným množstvím měkkého tvarohu.
Dobrou chuť. 🙂
TIP:
Lívance se skvěle hodí i jako dezert či svačinka pro děti. Když se vám doma objeví nečekaná návštěva, 8 lívančků z jedné dávky jim můžete servírovat během 15 minut.🙂
Líbí se vám recept. Sdílejte ho se svými přáteli. 🙂
Comments