• Andrea Jelínková

LÍVANCE S POVIDLY A TVAROHEM

O víkendu většina z nás nemusí pospíchat do práce. Sobota a neděle se tak stávají časem, kdy se u snídaně může sejít celá rodina. Zároveň přípravě snídaně můžeme věnovat trochu delší dobu přípravy.


Mezi snídaně, které si v týdnu nedopřáváme právě z důvodu času, patří i lívance. O víkendu si na nich ale velmi rádi pochutnáme. Budete-li je chystat pro 4 členou rodinu, použijte dvojnásobné množství surovin. Během 1/2 hodiny si na nich můžete všichni pochutnávat a užívat krásné a pohodové ráno.

Příprava lívanců je tak jednoduchá, že ji zvládnou i děti. Přizvěte je k přípravě a užívejte si i společně strávený čas.

Na lívance se skvěle hodí ječná mouka. Vyznačuje se vysokým obsahem vitamínu B, který je prospěšný při stresu a nedostatku energie. A narozdíl od běžně používané pšeničné mouky obsahuje málo lepku. Z důvodu snížení lepku ve stravě a z důvodu pestrosti stravy vám pro přípravu lívanců ječnou mouku vřele doporučuji.

Na lívance ze všeho nejraději používáme domácí švestková povidla. A měkký tvaroh. Na tvarohu nešetřete, zajistí, že se po snídani budete cítit příjemně a dostatečně dlouho sytí.

Na 8 lívanců potřebujete:

  • 80 g ječné celozrnné mouky

  • 1/4 lžičky jedlé sody

  • Špetka soli

  • Špetka skořice

  • 4 g cukru (lžička)

  • 160 ml mléka

  • 1 vajíčko

  • Ghí na smažení

Na servírování:

  • Domácí švestková povidla

  • Tvaroh

Smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte vajíčko, přilijte mléko, metličkou důkladně promíchejte a smažte na lívanečníku potřeném rozpuštěným máslem z obou stran.

Lívanečky namažte švestkovými povidly a potřete dostatečným množstvím měkkého tvarohu.

Dobrou chuť. 🙂

TIP:

Lívance se skvěle hodí i jako dezert či svačinka pro děti. Když se vám doma objeví nečekaná návštěva, 8 lívančků z jedné dávky jim můžete servírovat během 15 minut.🙂

Líbí se vám recept. Sdílejte ho se svými přáteli. 🙂


Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku