• Andrea Jelínková

KAKAOVÁ ROLÁDA

K víkendu u nás dezertík neodmyslitelně patří. Své klienty učím, že není cílem už nikdy nesníst ani kousek dortu. Cílem je omezit spotřebu cukru jako takového. Prostě ho jíme moc. Před pár lety jsem napsala článek o cukru, který je stále aktuální. Najdete ho tady.

Celá roláda obsahuje 70 g cukru. Jsme na ni doma 4. To znamená 17,5 g přidaného cukru na každého jednoho z nás snědeného během 2 dnů. Kousek rolády si dáme v sobotu a kousek v neděli. Opravdu jen kousek pro chuť. Tak jak to má být.


Vzhledem k tomu, že přes týden nepeču a nejíme žádné průmyslově zpracované potraviny, jde de facto o jediný přidaný cukr. A v ten moment to opravdu není žádný problém.


Tuhle roládu připravíte během chvilky. Je jednoduchá a chuťově vynikající. Navíc neobsahuje žádnou mouku ani mléko a hodí se tak pro celiaky.


Pokud se snažíte zhubnout, je samozřejmě ideální se vyhnout všem sladkostem. Na druhou stranu, pokud tohle bude jediná sladkost ve vašem příjmu, není třeba se obávat. Přidejte pohyb navíc, zvyšte výdej a ten kousek si užijte. 😀


Jdeme na to. 😀 Na těsto potřebujete:

  • 5 vajec (nejlépe od slepic z volného chovu)

  • 50 g třtinového cukru

  • 15 g kakaa (2 lžíce)

  • na špičku lžičky sody (1/4 lžička)

Náplň:

  • 250 ml 33 % smetany

  • 20 g mletého třtinového cukru (1 vrchovatá lžíce)

  • Nejdřív ze všeho si pečící papír potřete sádlem. Pořádně, ať pokryjete celou část, na kterou následně vlijete těsto. Bude se vám pak mnohem lépe stáčet a nebude se na pečící papír lepit ani se nebude trhat. Věřte mi. 😀

  • Zapněte troubu na 200 °C.

  • Oddělte žloutky od bílků, do jedné mísy bílky a do druhé žloutky.

  • Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

  • Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do husté pěny. Pak zašlehejte kakao, ve kterém jste rozmíchali trošku sody.

  • Nakonec do těsta opatrně vmíchejte sníh.

  • Těsto vlijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě 8 minut.

  • Po vyndání ihned těsto srolujte (i s pečícím papírem) a nechte vystydnout.

  • Když bude roláda vychladlá, vyšlehejte šlehačku s cukrem.

  • Vychladlou roládu rozmotejte, namažte ji smetanou a opět srolujte do rolády. Tentokrát při tom sundaváte pečící papír. Pokud ho máte dobře namazaný sádlem, půjde to jedna radost (viz obrázek výše). 😀


A jste hotoví. Jen ještě dejte roládu na chvíli do lednice. A pak už si jen nechte chutnat.


Líbí se vám recept, pak ho prosím nezapomeňte sdílet se svými přáteli. 😀


Chcete zhubnout, zlepšit své zažívání, vyznat se v potravinách? Pak neváhejte a zavolejte nám 602 486 477. Pracujeme i on-line. 😀

Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku