• Andrea Jelínková

JABLEČNÉ MUFFINY S OŘÍŠKY A ROZINKAMI

Co si upéct na podzim? K podzimu patří jablka a je vhodné jíst je nejen v původní podobě, tak jak byla utržena ze stromu, ale jsou skvělé právě na přípravu dezertů. Recept na ten nejklasičtější, který napadne každého z nás – štrůdl – pečeme doma v různých úpravách asi všichni. Já mám pro vás trochu jiný recept. Stejně jako štrůdl, je plný jablek, ořechů a rozinek. Jen se „nebalí“ do těsta, ale peče se v podobě muffinů. A narozdíl od štrůdlu jde o bezlepkovou variantu.🙂


Na 8 muffinů potřebujete:

  • 440 g nastrouhaných jablek

  • 150 g najemno namletých vlašských ořechů

  • 3 vajíčka

  • velkou hrst rozinek

  • 30 g medu

  • 5 g skořice

  • 3/4 lžičky jedlé sody

  • špetku soli

  • 30 g kokosové mouky

  • kokosový olej na vymazání muffinů

Jak na to:

  • Připravte si všechny ingredience, oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka, namelte ořechy, pokud máte tuhý med, stačí ho vložit do nádoby a tu do hrnku s vodou a rozehřát, vymažte si formičky kokosovým olejem.

  • Zapněte troubu na 175 °C.

  • Do mísy s jablky přidejte vlašské ořechy, vajíčka, rozinky, med, skořici, jedlou sodu a špetku soli, všechno důkladně promíchejte.

  • Přidejte kokosovou mouku a znovu důkladně promíchejte.

  • Formičky naplňte směsí až po okraj a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut.

  • Vyndejte a nechte chvilku vychladnout. Počítejte s tím, že muffinky jsou křehčí než běžné.

TIP: Nepečte pár velkých muffinů, ale připravte si větší množství malých. Ty pak můžete použít při oslavě narozenin nebo použít jako vánoční cukroví.

A proč si pochutnávat na jablkách nejlépe denně?

„JABLKO DENNĚ, LÉKAŘŮ MÉNĚ“

  • Obsahuje velké množství antioxidantů, které udržují tělo zdravé, protože bojují s volnými radikály a podporují imunitní systém

  • Obsahují polyfenoly, které působí preventivně před vznikem rakoviny prostaty, tlustého střeva a plic

  • Obsahují pektin, cenný zdroj rozpustné vlákniny, která dokáže snižovat špatný cholesterol (LDL)

  • Pektin zároveň pomáhá regulovat krevní cukr a jablko je vhodné jako prevence diabetu II. typu

  • Obsahuje bór, důležitý minerál, pro stavbu kostí

  • Je to zdroj vitamínů, hlavně vitamínu C, který je důležitý pro naši imunitu

  • Konzumace jablek pomáhá proti zácpě, jsou výborná pro činnost střev a detoxikaci

  • Sladká chuť, nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny pektinu a nezanedbatelné množství vody dělají z jablka ideální potravinu pro redukční jídelníček

  • Jablečné pyré je ideální jídlo pro nastávající maminky, které trpí ranními nevolnostmi

  • Pokud vás honí chuť na něco sladkého, sáhnutí po jablku je vždy dobrou volbou

  • Bohužel se jablka každoročně objevují na seznamu 12 potravin, nejvíce kontaminovaných pesticidy. Abyste z jablek získali co nejvíce, jezte je celá včetně slupky v bio kvalitě.

Líbí se vám recept? Zaujalo vás, s čím vším nám jablka pomáhají? Tak sdílejte a lajkujte.🙂


Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku