- Andrea Jelínková
JABLEČNÉ MUFFINY S OŘÍŠKY A ROZINKAMI
Co si upéct na podzim? K podzimu patří jablka a je vhodné jíst je nejen v původní podobě, tak jak byla utržena ze stromu, ale jsou skvělé právě na přípravu dezertů. Recept na ten nejklasičtější, který napadne každého z nás – štrůdl – pečeme doma v různých úpravách asi všichni. Já mám pro vás trochu jiný recept. Stejně jako štrůdl, je plný jablek, ořechů a rozinek. Jen se „nebalí“ do těsta, ale peče se v podobě muffinů. A narozdíl od štrůdlu jde o bezlepkovou variantu.🙂

Na 8 muffinů potřebujete:
440 g nastrouhaných jablek
150 g najemno namletých vlašských ořechů
3 vajíčka
velkou hrst rozinek
30 g medu
5 g skořice
3/4 lžičky jedlé sody
špetku soli
30 g kokosové mouky
kokosový olej na vymazání muffinů
Jak na to:
Připravte si všechny ingredience, oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka, namelte ořechy, pokud máte tuhý med, stačí ho vložit do nádoby a tu do hrnku s vodou a rozehřát, vymažte si formičky kokosovým olejem.
Zapněte troubu na 175 °C.
Do mísy s jablky přidejte vlašské ořechy, vajíčka, rozinky, med, skořici, jedlou sodu a špetku soli, všechno důkladně promíchejte.
Přidejte kokosovou mouku a znovu důkladně promíchejte.
Formičky naplňte směsí až po okraj a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut.
Vyndejte a nechte chvilku vychladnout. Počítejte s tím, že muffinky jsou křehčí než běžné.
TIP: Nepečte pár velkých muffinů, ale připravte si větší množství malých. Ty pak můžete použít při oslavě narozenin nebo použít jako vánoční cukroví.
A proč si pochutnávat na jablkách nejlépe denně?
„JABLKO DENNĚ, LÉKAŘŮ MÉNĚ“
Obsahuje velké množství antioxidantů, které udržují tělo zdravé, protože bojují s volnými radikály a podporují imunitní systém
Obsahují polyfenoly, které působí preventivně před vznikem rakoviny prostaty, tlustého střeva a plic
Obsahují pektin, cenný zdroj rozpustné vlákniny, která dokáže snižovat špatný cholesterol (LDL)
Pektin zároveň pomáhá regulovat krevní cukr a jablko je vhodné jako prevence diabetu II. typu
Obsahuje bór, důležitý minerál, pro stavbu kostí
Je to zdroj vitamínů, hlavně vitamínu C, který je důležitý pro naši imunitu
Konzumace jablek pomáhá proti zácpě, jsou výborná pro činnost střev a detoxikaci
Sladká chuť, nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny pektinu a nezanedbatelné množství vody dělají z jablka ideální potravinu pro redukční jídelníček
Jablečné pyré je ideální jídlo pro nastávající maminky, které trpí ranními nevolnostmi
Pokud vás honí chuť na něco sladkého, sáhnutí po jablku je vždy dobrou volbou
Bohužel se jablka každoročně objevují na seznamu 12 potravin, nejvíce kontaminovaných pesticidy. Abyste z jablek získali co nejvíce, jezte je celá včetně slupky v bio kvalitě.
Líbí se vám recept? Zaujalo vás, s čím vším nám jablka pomáhají? Tak sdílejte a lajkujte.🙂