• Andrea Jelínková

ANALÝZA STŘEVNÍHO MIKROBIOMU

Pod pojmem mikrobiom (lidský mikrobiom) rozumíme všechny mikroorganismy vyskytující se uvnitř nebo na povrchu našeho těla. Kromě bakterií, které jsou nejznámější, sem řadíme i kvasinky, houby, viry, roztoče a jejich geny.


Analýza, kterou provádíme se týká střevního mikrobiomu. Tedy části, která osidluje střeva. Lidská střevní mikrobiota váží 1–2 kilogramy a je zastoupena přibližně 1 000 druhy. Toto číslo se u jednotlivých lidí liší a pohybuje se v rozmezí stovek až po více než 2 000. Toto číslo je velmi ovlivněno životním stylem člověka.


Rovnováha lidské střevní mikrobioty je potřebná k normálnímu fungování řady procesů, které souvisejí s trávením a také s rizikem rozvoje některých onemocnění. Stav mikrobiální nerovnováhy je často pozorován například u lidí trpících alergiemi, metabolickými poruchami a autoimunitním či zánětlivým onemocněním postihující střeva. Za mikrobiální nerovnováhu může buď ztráta prospěšných mikroorganismů, rozšíření škodlivých mikroorganismů, a nebo se může výrazně snížit celková diverzita.


METODIKA ANALÝZY

Základem analýzy je izolace vysoce čisté bakteriální DNA, ze které následně dokážeme sofistikovanými molekulárně biologickými metodami určit zastoupení těchto bakterií :

  • vzájemný poměr bakteriálních kmenů Firmicutes a Bacteroidetes,

  • procentuální zastoupení rodů Lactobacillus a Bifidobacterium.


Firmicutes společně s Bacteroidetes dohromady běžně tvoří kolem 90 % (až 99 %) všech střevních bakterií. Liší se ale jejich vzájemný poměr, který je pro lidské zdraví velmi důležitý a souvisí mj. s obezitou a jinými metabolickými poruchami.


Lactobacillus jsou bakterie patřící do skupiny Firmicutes. Jsou pro organismus velmi důležité. Podílejí se na nejrůznějších metabolických a imunologických pochodech, které udržují rovnováhu v těle a udržují také správné pH ve střevech. To pak přispívá k zamezení osídlení patogenními bakteriemi. Navíc bylo prokázáno, že snižují propustnost střevního epitelu a riziko proniknutí patogenních látek do krevního oběhu.


Bifidobacterium jsou bakterie, které jsou společně s laktobacily nejrozšířenějšími probiotickými zástupci. Důležitost těchto bakterií spočívá v jejich účasti na regulaci zánětlivých procesů. Bifidobakterie se podílejí i na snížení rizika obezity. Vysoká hladina bifidobakterií je tedy důležitá a prospěšná. Mezi jejich další přínosy pro lidský organismus patří produkce vitaminu K a B-komplexu. Některé bifidobakterie také způsobují snižování hladiny cholesterolu v krvi a játrech.



JAK ANALÝZA PROBÍHÁ A CO VÁS ČEKÁ?

K analýze potřebujeme vzorek vaší stolice. Na konzultaci vám vše detailně vysvětlíme a předáme vám odběrovou sadu. Vzorek odeberete v soukromí a pohodlí vašeho domova a následně ho odešlete do laboratoře. Samotná analýza může trvat až 10 pracovních dní. Následně obdržíte výsledky včetně doporučení vhodných probiotik a prebiotik pro obnovu vašeho střevního mikrobiomu.



Všechny sužby jsou poskytovány prostřednictvím programu NUTRIADAPT

Tel: 602 486 477

Email: beroun@nutriadapt.cz

© 2019-2021 Hubnutí Beroun