top of page
  • Andrea Jelínková

3 OBLÍBENÉ RECEPTY PRO ZDRAVÉ MLSÁNÍ BEZ MOUKY A CUKRU

Při rekonstrukci webu přidávám články podle čtenosti a zájmu na webu původním. Recepty vždycky patří k těm nejčtenějším. A tenhle článek s našimi 3 nejoblíbenější recepty na zdravé mlsání bez mouky a cukru vás prostě baví. 😀Aby ne, jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Tak tady jsou:


MLÉČNÉ ŘEZY

Tuhle pochoutku milují nejen naše děti, ale chutná každému, kdo ji u nás zkusil. Náš mléčný dezertík peču večer a nechávám ho v lednici vychladit přes noc. A v lednici ho i nadále skladuji. Množství uvedené v receptu stačí naší 4členné rodině, ale dokázala bych pohostit i 4 další příchozí. Když jsem je pekla jako minidortíčky dceři do školky, připravovala jsem je z 2násobné dávky a podařilo se mi vytvořit 28 minidortíčků.

Na těsto potřebujete:

  • 4 vejce

  • 125 g sýru Ricotta

  • 30 g třtinového cukru

  • 20 g hořkého kakaa

  • špetička soli

Na náplň:

  • 250 g sýru Mascarpone (1 krabička) – já nejraději používám Galbani nebo Lovilio

  • 20 g medu (tekutého)

Postup:

  1. Zapněte si troubu na 160 °C.

  2. Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte se špetičkou soli do tuhého sněhu.

  3. Vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte sýr a prosáté kakao a vše promíchejte. Nakonec pomalu vmíchejte sníh.

  4. Těsto vylejte na pekáček o velikosti zhruba 25 x 25 cm, kam jste předtím dali pečící papír. Dejte do trouby a pečte 15 minut na 160° C. Vyndejte a nechte vychladnout.

  5. V mezičase si smíchejte Mascarpone s medem a vraťte do lednice.

  6. Jakmile těsto vychladlo, otočte pekáček dnem vzhůru a pečící papír z těsta opatrně stáhněte. Těsto potřete krémem z medu a Mascarpone, překrojte napůl a obě poloviny položte na sebe tak, aby byl krém uprostřed.

  7. Dejte vychladnout do lednice.

TIP: Podle tohoto receptu upečete i narozeninový dort. Stačí použít dvojnásobné množství surovin a těsto upéct v dortové formě. Následné zdobení pro oslavence je na vaší fantazii a chutích. 😀

ČOKOLÁDOVÉ OVESNÉ SUŠENKY

Tyhle sušenky s sebou beru na výlety jako svačinku. Ale musím je včas uklidit, protože mizí velkou rychlostí.😀


Na 25 sušenek budete potřebovat:

  • 2 zralé banány

  • 3/4 hrnku ovesných vloček

  • 1 lžíci hořkého kakaa

  • 30 g (3 kostičky) hořké 70% čokolády

Postup:

  1. Zapněte si troubu na 160 °C.

  2. Rozemelte ovesné vločky, přidejte k nim lžíci prosátého kakaa a nadrobno nalámanou hořkou čokoládu.

  3. Rozmixujte banány a přidejte je k suchým ingrediencím.

  4. Všechno důkladně promíchejte. Těsto bývá hutné, ale toho se nelekejte.

  5. Na plech položte pečící papír a na něm tvořte sušenky (já používám malou lžičku a prstem pak těsto upravím do tvaru kulaté sušenky o průměru 3–4 cm).

  6. Dejte do trouby a pečte zhruba 20–25 minut na 160 °C. Délka pečení závisí na tom, jak moc chcete mít „sušenky vysušené“. 😀

TIP: Tyhle sušenky můžete využít v nejrůznějších chuťových variací. Do základu z banánu a ovesných vloček místo kakaa a čokolády přidejte oříšky, kokos, nejrůznější sušené ovoce. Pokaždé tak můžete mít sušenky s jinou příchutí. 😀

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA/ZMRZLINA

Tenhle dezertík můžete jíst buď vychlazený jako krém, nebo vymrazený jako zmrzlinu.


Potřebujete k tomu jen 2 suroviny a připravíte 4 porce:

  • 250 g sýru Ricotta (1 krabička) – já nejraději používám Galbani

  • 100 g 70% hořké čokolády.

Postup:

  1. Rozpusťte hořkou čokoládu, postupně přidávejte Ricottu a důkladně promíchejte. Rozdělte krém do 4 malých mističek nebo kalíšků.

  2. Podle chuti a času dejte vychladnout do lednice nebo do mrazáku. Pokud budete pochoutku mrazit, nenechávejte ji tam déle než hodinu, jinak hodně ztuhne a bude se vám špatně jíst. Nám nejvíc chutná jako hodně vychlazený krém.

Mlsejte a uspokojujte sladkou chuť. Ale dělejte to zdravě - třeba s recepty bez mouky a cukru. Dobrou chuť. 🙂


Líbil se vám článek? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂

Kategorie příspěvků

Sledujte nás na Facebooku

bottom of page