- Andrea Jelínková
ŠOULET ANEB HRÁCH A KROUPY
Šoulet je dle wikipedie židovské jídlo, které se připravuje z luštěnin (hrách, fazole, cizrna) a lze k nim přidat i kroupy. Když trochu zaguglíte, zjistíte, že šoulet má velmi mnoho variant. Já znám šoulet jako synonymum pro jídlo z hrachu a krup.

Potřebujete:
300 g hrachu
150 g ječných krup
lžíci bio sádla nejlépe doma škvařeného
2 cibule nadrobno nakrájené
4 velké stroužky česneku
velkou špetku mletého zázvoru
sůl, pepř
Jak na to:
Jako u všech luštěnin hrách večer namočte. Namočte i kroupy. Každé zvlášť do samostatného hrnce.
Druhý den je sceďte, propláchněte a uvařte každé zvlášť v nové osolené vodě do měkka.
Vymažte pekáček sádlem a zapněte troubu na 160 °C.
Na lžíci sádla orestujte cibulku do zlatova. Ke konci restování přidejte prolisovaný česnek.
Vsypte scezený hrách i kroupy, ochuťte mletým zázvorem, pepřem a pořádně promíchejte.
Směs přendejte do pekáčku a zapečte v troubě cca 15 minut.
Podávejte se salátem nebo nakládanou zeleninou.
TIP:
Hrách i kroupy si můžete uvařit i předem. V lednici vám vydrží cca 3-4 dny. V tom případě šoulet rychle připravíte jako teplou večeři pro celou rodinu.
Líbí se vám recept? Lajkujte ho a sdílejte se svými přáteli. 🙂